IDEP 2015-16

S'ha acabat el curs i segueixo impactada per la càrrega de decibels emocionals que hem aconseguit posar en circulació amb les alumnes de 1er de GRAU, celebrem doncs aquest any tan intens i tan potent.

Hi ha tres persones que han destacat per l'esforç, la consciència i la permeabilitat que han decidit destinar al projecte. Són la Júlia, la Irene i l'Andrea.

Dels qui ja acaben la carrera també vull presentar-vos d'un projecte exhaustiu i crític, fet amb rotunditat. Es tracta ZENIT del Buen Javier. Busqueu-lo al seu web, compreu-li un exemplar perquè en sentirem a parlar, d'aquest home! Enhorabona.

Fotografia en curs

LA CÀMERA DE PLAQUES

Convidada per l'associació A bao a qu  estic treballant amb alguns alumnes de l'Institut Quatre Cantons del Poblenou de Barcelona fent retrats amb la càmera de gran format a gent i llocs del barri.

Va ser molt emocionant veure'ls carregant els xassis, enquadrant, decidint, disparant!

En Rafel, entre moltes altres coses,  ens va explicar com distingir un avió carregat de bombes d'un que no en portava! I això és només el principi.

Seguirem informant!

IDEP 2014-15

Els alumnes de 1er de GRAU, en aquesta escola, ens tenen acostumats a acabar l'any amb la potència de treballs compromesos, coherents i preciosos. Els seus primers projectes fets amb tota la consciència.

Aquí teniu al Sergi Colomé, molt fi. Els rastres de la memòria. Exili, fotografia, territori, família.

L'Alícia, assumint tot el risc d'un treball de fotografia abstracta i portant-lo a l'extrem del propi objecte.

La Paula Artés comença en plan bèstia i proposa fer un treball sobre la burocràcia i els tancaments d'empreses, deutes, impagaments, hipoteques. PUM!

L'Anna i la tercera edat!

El Pau i "La Reina del Caos".

BIG DRAW

El diumenge dia 19 d'octubre 984! persones van treballar amb materials relacionats amb les "targetes de visita". En una proposta meva feta a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i aprofitant el treball d' Arqueologia del Punt de Vista.

La relació entre fotografia i dibuix es va vertebrar a l'entorn de les TARGETES DE VISITA del S.XIX popularitzades pel francès Disdéri, i contenia 3 vies per explorar: posar cares on no n'hi havia, dibuixar els cossos de les cares flotants i fer-es un autorretrat complet. Va ser un èxit rotund! Van acompanyar-nos persones de totes les edats amb moltes ganes de passar una bona estona dibuixant.

Vaig estar molt ben acompanyada per la Clàudia, l'Arnau i l'Eugènia, estudiants d'IDEP que van ser uns excel·lents monitors!

2014-10-19 11.52.53-1.jpg

IDEP 2013-14

Quin any a IDEP!
QUIN ANY!

Entre els de 1er de Grau hi ha algunes propostes de fotollibre molt interessants. Us passo un parell de referències per tal que aneu anotant els noms d'aquestes feres que comencen a moure el cervell i els dits: són la Sira Seral, l'Isaac Calpe i la Carlota Delgado.

Els de 4art de Grau, ja preparant-se per saltar al carrer, han treballat, han escoltat, han crescut amb una força imparable. M'agradaria destacar dues propostes que, des del meu punt de vista, responen a un altíssim compromís amb la feina pròpia i estan connectats a la contemporaneïtat sense complexes: la Shani Bar ha aixecat un projecte de pell de gallina, es diu "Barcelona Civil War Remains, an uncertain guide" que sota l'aparença de guia turística és una crítica ferotge a l'amnèsia de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en relació als fets de la Guerra Civil. Excel·lent proposta!

En segon lloc, la Mariona Puig presenta una obra en forma de super GIFF animat, es tracta d'una peça crítica amb el capitalisme i tot el que d'ell se'n desprèn, sobrevola aspectes com la biopolítica, la responsabilitat mediambiental, la política del menjar, entre d'altres.

Només vist per la càmera

Durant els mesos d'abril, maig i juny, a la Virreina Centre de la Imatge de Barcelona, hem realitzat un taller de fotografia i temps d'exposició que es diu "Només vist per la càmera". És un luxe de proposta d' A BAO A QU en la que he tingut la sort de treballar al costat del grandiós Pep Vidal.

Fantàstic!

IDEP 2012-13

Aquesta ha estat un any molt prolífic a IDEP!
Ha entrat un grup a 1er de Grau amb molta empenta i molta potència. Són descarats, treballadors i intel·ligents, així que els desitjo que no els abandoni la permeabilitat ni la força.

La primera sorpresa ha estat amb el treball que fem de copiat de referents: és molt important aprendre a llegir les imatges que veiem, desxifrar com han estat fetes, per tal de poder-ne crear de noves. Per escriure hem de saber llegir.

L'Eugènia, l'Alba, la Pame, el Víctor, l'Ignacio conversant amb l'Anders, la Rinko, l'Antoine...

I si això no fos prou, els projectes finals han estat espectaculars! 
La Sandra Torras va presentar METROPOLIT, un assaig sobre l'ombra, l'altre, l'estrany... amb una potència insòlita en algú de 1er de Grau. Felicitats, Sandra.
Mirin mirin...

El Javier Fernández va presentar LA PELOTA, un revés al diari personal, a la fotografia com a teràpia i una proposta de fotollibre molt arriscada i divertida. Ole!


From here on

L'Arts Santa Mònica i en Joan Fontcuberta em van encarregar el disseny i la direcció de les activitats al voltant de l'exposició FROM HERE ON sobre Post-Fotografia. El programa ideat va ser un luxe autèntic: 2 tallers amb els autors locals exposats, en Roc Herms i la Laia Abril. Una xerrada sobre postfotografia de la mà del Jon Uriarte, tallers per a nens amb Las Coleccionistas. Un taller de safari fotogràfic amb dispositius mòbils amb el Toni Amengual i les visites guiades a l'exposició fetes pel Pep Vidal.

La memòria en temps de Google

Pep Vidal

Roc Herms

Laia Abril

Toni Amengual

Jon Uriarte

Noèlia Pérez

Daniel S. Álvarez

Román Yñán

Creadors sense vacances

Des de Tantàgora em van encarregar un taller per a creadors sense vacances! La proposta que els vaig fer era la següent: què passaria si enlloc de fer cadascú la seva historia ens unïem per a generar un gruix de preguntes i reflexions al voltant d'un tema que ens interessés i ens mogués a tots? Vem aconseguir sintonitzar i posar-nos a treballar com a equip, al voltant de la idea dels diners. Va ser una setmana molt intensa a la Fabra i Coats. Gràcies!

IDEP 2011-12

Del meu primer quatrimestre a IDEP vull destacar, com a tutora de projectes de 1er de Grau, els treballs "L'illa del trestor" de Joan Deulofeu per la seva elegància i l'aconseguida coherència a través d'unes imatges delicades i composicions potents, i "Diario" de Maddie Perromierda per la seva senzillesa i contundència directa com un cop de puny.

PINGPONG THERAPY

Entre els anys 2008 i 2011, amb la Bego Antón i la Núria Paladio, vem impulsar el que en aquell moment s'anomenava "pingpong therapy, oficina pel desenvolupament de projectes fotogràfics". Les activitats van ser moltíssimes, l'energia i l'entusiasme, també! 

Vàrem començar a la Fabra i Coats, fent xerrades amb Roger Guaus, Toni Amengual i David Jimenez entre d'altres. Vàrem fer tallers per nens a l'Ingràvid, per adults, de llibres, safaris fotogràfics a l'Arts Santa Mònica, dues caminades fotogràfiques ideades pel Román Yñán! i tantes tantes altres coses!!

Laboratori de les Arts, Caixaforum.

La meva vinculació amb la pedagogia de la imatge es va forjar al Laboratori de les Arts de Caixaforum, Barcelona. De la mà de la Isa Abad i de la Glòria Valls, vaig tenir la sort de començar a fer de monitora l'any 1997 amb un taller sobre Jaques Henri Lartigue en el que treballàvem sobre el binomi ull-càmera, la idea d'enquadrament i reenquadrament i la relació entre text i paraules.

Més endavant em vaig encarregar, amb el Marc Coromina, el Jordi Boldú i el Josep Pedrals, de la direcció i la coordinació de l'experència fotogràfica anomenada "Districte 3". Consistia en tot un seguit de tallers de fotografia pels instituts de la zona de Sants-Montjuïc, animant-los a mostrar la seva versió del seu barri, a parlar a través de la càmera, fent fotos de la seva quotidianitat, els seus circuits i les seves experiències. Donar-los veu a través d'una eina popular, usant el llenguatge de la fotografia com a manera per a constituir la seva pròpia identitat. 

Després ja van arribar els tallers i les activitats vinculades a exposicions concretes: Li Zhesheng, Rineke Dijkstra, Charles Chaplin, Richard Avedon, el Fotopres, i tants d'altres!

Entre el 1997 i el 2008, una dècada aprenent i formant-me de dues dones que queden a l'ombra però que han estat responsables d'un programa esplèndid i crític d'experimentació al voltant de la imatge per a infants, joves i famílies.

GRÀCIES ISA I GLÒRIA.